Wist je dat ...

de wettelijke interestvoet voor de betalingsachterstand bij handelstransacties een sterke stijging kende vanaf 01/01/2023?

Ook de wettelijke interestvoet ten aanzien van consumenten in burgerlijke en handelszaken steeg aanzienlijk.

De wettelijke interestvoet ten aanzien van ondernemingen bedroeg voor de stijging 8,00%. Sinds 01/01/2023 steeg deze rentevoet naar 10,5%.

De wettelijke interestvoet ten aanzien van consumenten bedroeg voor de stijging 1,50%. Sinds 01/01/2023 steeg deze rentevoet naar 5,25%.

De wettelijke of bedongen betalingstermijn laat je dus best niet verstrijken… De nalatigheidsinteresten lopen vanaf de vervaldatum van de factuur, zonder dat eerst een ingebrekestelling moet worden verstuurd.

Niet onbelangrijk: naar aanleiding van deze stijging is het als onderneming aangewezen om uw algemene voorwaarden na te kijken. Welke interestvoet werd in uw algemene voorwaarden opgenomen?

Indien dit lager dan 10,5% zou zijn, laat u best uw algemene voorwaarden aanpassen.

Indien uw algemene voorwaarden nog niet werden aangepast aan het nieuw verbintenissenrecht dat in werking trad op 01/01/2023, is dit ook zeer sterk aangewezen, zoals u eerder al kon lezen in één van onze blogberichten.

Het nieuwe verbintenissenrecht is hoofdzakelijk van aanvullend recht dus heel wat bepalingen kunnen contractueel worden uitgesloten in uw voordeel.

Heeft u hieromtrent bijkomende vragen? Contacteer Akurad Advocaten via info@akurad.be of 051/20.30.51 en wij adviseren u verder.

Andere interessante artikelen